Taudilla on suurenmoinen määrä oireita kuten lapsekas uteliaisuus, kiintymys tietoon ja lähes pakonomainen tarve ajassa pysymiseen keinolla millä hyvänsä. Tauti ei välttämättä tartu ellei vastapeluri ole yhtä herkkä kuin alkuperäinen kantaja. Vastamyrkkyjä siis läheisten kehotuksia aloittaa tavallinen normikansalaisen elämä on joskus niin ärsyttävää ja loukkaavaa että todellisen uutisharrastajan on parasta suunnata ajatuksensa sinne jossa tuntee olonsa turvallisemmaksi, kotoisammaksi ja joka tarjoaa lohdutusta ”normittajien” ripitykselle. Joskus kun oikein ”normittajien” räkytys harmittaa riittää viereen se tuttu ja turvallinen ruskea pieni nalle jota rapsuttelemalla saa suuremman ”ärsytyksen” pois.

Uutisharrastaja ei ole mikään ammattilainen, sellainen turruttaisi, tekisi elämästä liian käytännöllisen, säännöllisen kahdeksasta neljään ajoitettu elämä olisi vain turmioksi rakkaalle elämäntavalle jonka haluaa vievän 100% koko elämästä. Uutisharrastaja siis todellinen sellainen kuuntelee, katselee, kysyy, kuvaa, rekisteröityy uutiskirjeiden tilaajaksi, hakeutuu lehdistölle tarkoitettujen lehdistöaineistojen äärelle ja tallettaa saamansa aineiston ja järjestelee arkistojansa loputtomasti. Muistelee sivullisille merkityksettömiä mutta itselleen tärkeitä joskus jopa huvittaviakin yksityiskohtia harrastuksestaan, elämäntavastaan vaikka kaupungin surkeimman nakkikioskin jonossa nauttien siitä omassa intiimissä sisäisessä tiedolle alttiissa mielessään.

Uutisharrastaja tietää olevansa suuri harvinaisuus. Hän tietää että jalkapallon, veneilyn ja autoilunharrastajia sekä aivojaan liuottavia juoppuhulluja löytyy niputtain mutta hänenkaltaisiaan on harvassa.

Uutisharastus on läheisille, sukulaisille, ja jopa naapureiden mielestä aivan typerä harrastus jota yritetään häiritä erilaisilla vähättelyillä, riepotteluilla sekä muilla henkistätasapainoa häiritsevillä toimilla joiden tarkoitus on vain rikkoa uutisharrastajan itsensä luoma rutiini elämätapaansa. Kannustukset, kehut ja aito mielenkiinto uutisharrastajaa kohtaan on lähes olematonta ja se vähäisenkin mielenkiinto yleensä käännetään lähes pilkkaamisen tasolla olevaksi päällehuutamiseksi.

No joo tunnustan uutisharrastajan elämä voi olla itsekästä mutta yksinäisenä alan harrastajana “reviiri” on varmistettava päivittäin joskus jopa joka tunti.

Uutisharrastajan puuha on joskus tappavan tylsää rutiinia siis huom: joskus, tolkutonta ilmoittautumista uutiskirjeiden vastaanottajaksi, lehdistölle tarkoitettuun rekisteriin pääsemisen pyytämistä, yksinäistä, loputonta odottelua. Eihän silloin mitään tapahdu kun olet television ääressä, radiokuulokkeet korvilla ja kannettava auki. Kaikki tuntuu tapahtuvan juuri silloin kun olet saunassa, syömässä, ulkoilemassa tai jopa nukkumassa. Joskus on jopa annettava läheisten katsoa televisiosta muutakin kuin uutislähetyksiä, puheohjelmia, dokumentteja sekä muita ajankohtaisia ohjelmia.

Loppujen lopuksi todelliset uutisharrastajat tekevät historiaa joka päivä osallistumalla viestintään ja uutistoimintaan täydellä sydämellä, kutsumuksella, intohimolla, rakkaudesta lajiin kuten urheiluhullut sanovat.

Kerttu Vali

Uutisharrastaja