one-against-all-g645233cc9_640.jpg

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi arvioi syksyllä 2022 ensimmäistä kertaa erilaisia kiusaamisen vastaisia menetelmiä. Karvin mukaan oppilaat ja vanhemmat pitäisi ottaa paremmin mukaan kiusaamisen vastaiseen työhön.

Myös henkilöstön sitoutuminen menetelmän käyttöön on tärkeää. Vaikka kouluissa on käytössä useitakin erilaisia kiusaamisen vastaisia menetelmiä, moni oppilas jättää kertomatta kiusaamisesta, koska ei usko kertomisella olevan mitään vaikutusta tilanteeseen. Suomessa kiusaamiselle sekä kiusaajille suotuisat jopa kannustavat olosuhteet saavat alkusoittonsa juurikin koulussa.

Koulujen järjenvastainen toiminta jossa kiusattu joutuu vaihtamaan koulua on kuin lahja väkivallasta, vallasta nauttivalle sadistille. Jos naama ei miellytä laitetaan uhri niin tiukille että vaihtaa koulua.

Kiusaaja saa pitää reviirinsä, jopa kaverinsa sekä tutuksi tulleet rutiinit kun taas kiusattu joutuu aloittamaan kaiken alusta uudessa koulussa. Millä järjellä tämä on selitettävissä kuin että koulumaailma pyrkii olemaan vain kiusaajan puolella.

Kiusaamistapauksia ei välttämättä suostuta edes käsittelemään koska koulun maine on uhria tärkeämpi, kiusaajan vanhemmat saattavat olla yhteiskunnallisesti sellaisessa asemassa jonka vuoksi olisi kiusallista ryhtyä tarvittaviin toimiin.

Kouluissa on edelleen luokkajako jossa omaisuudella voidaan osoittaa asema. Rikkaiden perheiden muksut saavat aina paistatella auringossa uusilla vaatteilla, laukuilla ja puhelimilla ollen luokassa se jota ihaillaan.

Tällainen suosiva ilmapiiri luo kiusaajalle rajattomat markkinat jota nykyaikana voi maustaa nettikiusaamisena jossa kannustajia on vieläkin enemmän.

Nettikiusaaminen ja loukkaava kohtelu netissä tarkoittaa toisen ihmisen nimittelyä, pilkkaamista, ulkopuolelle jättämistä, syrjintää, uhkailua, kiristämistä, julkista nolaamista, valheellisen tiedon levittämistä, ilkeää kommentointia tai pelottelua sosiaalisessa mediassa, peleissä tai muualla netissä.

Nettikiusaaminen jää helposti katveeseen juuri sen monialaisuuden ja jopa osittain aikuisille vieraana alustana. Monet aikuiset kun eivät välttämättä seuraa “aikaa” siten kun olisi tarve. Kun nettikiusaamisen tulos tulee uhrin taskuun sitä ei aikuiset näe.

Tällainen pikku Hitler asenteella elävä patologinen sadisti kasvaa aikuiseksi empatiaköyhänä, päähänpotkijana saaden silloinkin hyväksyntää kaltaisiltaan.

Aikuisena tällainen yksinäinen kiusaaja löytää kaltaisiaan lisää netistä, Anonyymeistä keskustelupalstoilta joissa raukkamaisen pelkurimaisesti piiloutuneena voi jatkaa maalittamista, yksityistietojen levittämistä, yllyttää rikoksiin sekä loukata ketä tahansa.

Tällaisten sivujen ylläpito vetoaa: Vain anonyymit keskustelupalstat ovat tärkeitä keskustelulle. Ilmaistaksemme rehellisen mielipiteemme meidän pitää voida saada pysyä anonyyminä.” Tämän lauseen takana ja siihen vedoten tehdään koviakin rikoksia. Jaetaan luvatta yksityistietoja, arkaluontoisia, luottamuksellisiakin aineistoja joita on saatu tietomurroilla, Yllytetään väkivaltaan ja annetaan vihjauksia väkivaltaiseen toimintaan. Vedotaan sananvapauteen vaikka sillä ei ole mitään tekemistä yksityisyyden kanssa.

Suomessa on jopa sellaisia jotka antavat rahaa tällaisen sivustojen ylläpitäjille jotta kiusaaminen, maalittaminen ja yksityistietojen levittäminen jatkuisi. Tällaiset sivustot yrittävät pestä moraalikadon osallistumalla erilaisiin populistisiin hyväntekeväisyystempauksiin.

Suomalainen yhteiskunta voisi lakkauttaa nämä anonyymit keskustelupalstat ihan turvallisuusuhan perusteella mutta syystä tai toisesta niin rohkeaa päättäjää ei ole joka uskaltaisi vaatia sellaista. Tässäkin ollaan mielummin kiusaajan kuin kiusatun puolella.

Valitettavan usein tällainen koulukiusaaja, nettikiusaaja ja anonyymi “vaikuttaja” laajentaa kiusaamisen työpaikalleen: Työpaikkakiusaaminen on työyhteisöön sopimatonta, hyvän tavan vastaista käyttäytymistä. Työpaikkakiusaamista voi olla henkinen väkivalta, häirintä tai epäasiallinen kohtelu. Kiusaaminen näyttäytyy sanoin, teoin tai asentein ja se on järjestelmällistä ja jatkuvaa, toista alistavaa toimintaa.

Myös suomalaisilla työpaikoilla joissa kiusaamista esiintyy saavat kiusaajat kannustustusta toimilleen kun työyhteisö hyväksyy sen hiljaisesti.

Suomessa emaptiaköyhyys on tuhoisaa jossa liian usein ymmärretään kiusaajaa, pahantekijää jopa rikollista. Uhrin asema suomessa ei ole kovinkaan arvokas. Rikoksen uhrin kokemusta vähätellään, epäillään ja pyritään jopa todistamaan uhrin jopa valehtelevan. Maan oikeudenkulttuuri lähtee yleensä alhaisemmasta tuomiosta, harvemmin yläpäästä. Oikeuslaitoskin vähättelee uhrin asemaa.

Joskus yritetään kääntää kiusaaminen jopa uhrin syyksi joka on pelkurimaista, vastuunvälttelyä. Suomessa flirttaillaan kaikelle pahalle ja sen tulokset näkyvät kaikessa.

Suomessa on kiusaajien markkinat!! MIKSI?? Suomessa ollaan kiusaajien puolella, MIKSI??